Ihanuusteoria Jokaisella lapsella on oikeus tuntea itsensä ihanaksi.

Ihanuuden anatomia ja fysiologia

Ihmisen sydämessä on eteisten ja kammioiden lisäksi myös yksi salalokero: ihanuuslokero. Tästä lokerosta sydän pumppaa jatkuvasti verenkiertoon pienen määrän ihmiselle elintärkeää oman ainutlaatuisen arvon ja kauneuden kokemusta. On surullista, että monet eivät tiedä sydämen salalokeron olemassaolosta, eivätkä sen tähden ymmärrä, että heidän paha olonsa johtuu pohjimmiltaan tyhjillään olevasta ihanuuslokerosta.

Ihanuuden peiliteoria

Ihmiset ovat peilejä toinen toisilleen. Koemme itsemme sellaisiksi, jollaisina itsemme muiden kautta näemme. Toisinaan peilikuvat kuitenkin vääristävät totuuden. Vääristävään peiliin katsominen tekee säröjä sisimpään.

Maailma täynnä vääristäviä peilejä. Niitä voi olla yhtä lailla omassa perheessämme kuin ystävä- ja tuttavapiirissämme. Myös median luomat epärealistiset ihanteet voivat vääristää käsityksemme omasta kauneudestamme, arvostamme ja kelpaavuudestamme.

Myös sydämen salainen ihanuuslokero voi vaurioitua. Rikkinäisessä astiassa ei pysy vesi: samalla tavalla ihanuus vuotaa vähitellen pois, ellei ihanuuslokeron vauriokohtaa korjata.

Ihanuusvaje

Ihanuuslokeron tyhjentymisestä seuraa ihanuusvaje, joka ruokkii itsevihaa ja  itsetuhoa. Ihmisen erilaisin tavoin oireilevan psyykkisen pahoinvoinnin syynä on usein krooninen ihanuusvaje. Häpeä on ihanuuden vastakohta.

Vääränlaiset keinot yrittää täyttää tyhjentynyttä ihanuuslokeroa voivat entisestään pahentaa ihanuusvajetta.  Esimerkiksi heikkoitsetuntoinen, muiden ihailua ja hyväksyntää hakeva nuori on vaarassa ajautua käyttämään päihteitä tai harrastamaan irtosuhteita. Myös masennuksen ja syömishäiriöiden sekä muun itsetuhoisen käytöksen riski kasvaa. Syntyy ihanuusvajeen noidankehä.

Ihanuuslokero korjataan oikaisemalla vääristynyt minäkuva. Tavoitteena on, että peilistä katsoo ystävä, ihminen, joka tärkeä ja arvokas sellaisena kuin on. Kun ihanuuslokero on ehjä,  se voidaan täyttää, ja ihanuus pysyy ihmisessä ilman jatkuvaa pumppaamista.

Koska jokaisen ihanuuslokero on särkynyt yksilöllisesti, se on myös korjattava yksilöllisesti. Lääke ihanuusvajeen hoitamiseen on kuitenkin aina sama: ihanuuslokero voidaan täyttää vain sellaisella hyväksynnällä, jota ei tarvitse ansaita. Sellaisella, joka kestää keskeneräisyyden ja antaa anteeksi. Sellaisella, joka näkee ongelmien tilalla kehityshaasteita ja keskittyy positiiviseen potentiaaliin. Kukaan ei ole hyvä kaikessa, mutta jokainen on jossain!

Rakkauden kielet

Jos haluamme, että lapsemme osaavat rakastaa vahvasti, meidän on rakastettava heidät vahvoiksi. Raivo on rakkaustesti, ja kasvatus kestävyyslaji, jossa ei pikavoittoja jaella. Etätyönä ei tehtävästä kunnialla suoriudu.

Rakkaus puhuu viidellä kielellä. Sanojen. Tekojen. Kosketuksen. Yhteisen ajan. Lahjojen. Mitä näistä kielistä sinulle on puhuttu? Osaatko sinä puhua näitä kaikkia kieliä läheisillesi?

Rakkauden kielistä kosketus on perustarve, joka ei katoa vauva- ja taaperoiän jälkeen. Koskettaminen edellyttää läsnäoloa, hetkiä, joihin tarttua. Koskettamisen ei tarvitse tarkoittaa vain sylissä pitämistä tai halaamista, se voi olla myös esimerkiksi rohkaiseva taputus olalle, hellä tukanpörrötys tai posken hipaisu, kevyt kädenpuristus tai sohvalla kainaloon käpertyminen.

Lasta voi siis kehua ja kannustaa paitsi sanoin, myös ilmein, elein ja kosketuksin. Kosketus ei saisi koskaan olla tungettelevaa, rajoja rikkovaa vaan sen pitäisi aina olla lasta kunnioittavaa. Rakastava kosketus tekee lapsen itsetunnolle samaa kuin D-vitamiini luustolle!

 


Copyright © 2011 Lotta Hällström